Yenidoğan Dönemi

0
1348

Bebeğin dünyaya geldiği ilk 4 haftaya yenidoğan haftası denilmektedir. Bebeğin yaşamı için çok önemli bir zaman dilimidir. Bebeğin hayata adapte olmaya, uyum sağlamaya çalıştığı bir dönemdir. Aynı zamanda anne babanın da bebeği tanımaya çalıştığı bir dönemdir. Çünkü bebekler kendilerini ifade edemedikleri için bazen çok ağlarlar bazen de az ağlarlar. Anne baba da bebeğin ne istediğini öğrenmeye çalışır. Bebek ölümlerinin yaklaşık olarak yarısı bu dönemde olmaktadır. Bu yüzden önemli ve bir o kadar da tehlikeli bir dönemdir. Ancak bu döneme sadece ölüm olarak da bakmamak gerekir. Çünkü ileriki yaşam kalitesini de etkileyen bir dönemdir.
Bazı aileler bebekteki her değişikliği bir sorun sanıp aşırı tedirgin olabiliyorlar. Bazıları ise hiçbir şeyi önemsemeyip sorunlara yol açıyorlar. Halbuki bu dönemde erken tanı ve erken müdahale bebeğin bütün hayatını etkileyeceği için son derece önemlidir.

Bebeklerde Görüp Endişelenilmemesi Gereken Durumlar
Bebeklerin meme dokularında şişlik olması doğaldır. Şişliği geçirmek içim masaj yapıldığında meme dokusu iltihaplanabilir. Bu yüzden dokunmamak gerekir, kendiliğinden geçer.
Kız bebeklerde vajinal akıntı olması doğal bir durumdur. Bu, anneden bebeğe geçen hormonlardan kaynaklanır. Birkaç gün içinde kendiliğinden geçecektir.
Bebeğin bazı bölgelerinde koyu renkli lekeler olması da doğaldır. Bunlar doğum lekeleridir.
Bebeklerin gözünde ve göz kapaklarında kızarıklıklar olabilir. Bebeğin yüzünde sivilce gibi noktalar olabilir. Bunlar gelip geçicidir.
Bebeğin ilk kakasının siyaha yakın koyu bir renk olmasında problem yoktur. Bebeğin kakasının sulu olması ishal olduğu anlamına gelmez. Sulu ve hardal sarısı, yeşil olması da doğaldır. Bu anne sütü kakasıdır.
Bebeğin karnını doyurduktan sonra biraz biraz kusması normaldir. Ancak tüm yediklerini çıkaracak kadar kustuysa bağırsaklarında bir sorun olduğuna bu bir işarettir.