Vertigo(Baş Dönmesi) Hastalarının Şikayetleri Nelerdir?

0
1229

Vertigo Hastalarının Şikayetleri Nelerdir?
Bunu irdelemek zor tabi en sık görülen sebep iç kulağın denge sistemindeki otolit adını verdiğimiz bazı cisimlerin yerinden oynaması iddiası. Ancak bunun iddia olarak kalma ihtimali yüksek. İspatlanabilir bir şey olmadığı gibi pek çok denge bozukluğu buymuş gibi algılanıyor. Sanırım Türkiye’de şuan kristal oynaması modası var. Bilen bilmeyen, anlayan anlamayan bu biraz abartılıyor gibi. Bu fark etmez sonuçta hastanın doktora gitmesi önemli. Doktordur bunun tanısını yapacak olan. En önemli sebepler bunlar. İç kulak nezleleri var ani ve çok şiddetli baş dönmesine sebep olan. Onun dışında baş dönmesi denilince aklımıza sadece kulak gelmemeli. Beyincik, görme sistemi, derin duyu hissiyle ilgili olan bütün organlarımızın bozuklukları bunda etkili olabilir. Pek çok neden baş dönmesine ve denge bozukluğuna neden olabilir. Bu nedenle bu tanıyı yapmak hekimin görevi. Hastaya düşen bir hekime gitmek.

Baş dönmesinde kulak çınlamasının etkisi var mıdır?
Var. Özellikle baş dönmesi yapan hastalıklardan kulakla ilgili olanları çok ciddi bir şekilde baş dönmesine eşlik eden işitme kaybı ve çınlama yapar. Bu hastalara tanı koymak kolaydır. Esasında bu sorunlara sahip olmayla şanslı olsalar da erken tanıyla şanslı hastalardırlar. Bu hastalıklar meniyer hastalıklar ya da iç kulağı tutan enfeksiyonlar, kulak-orta kulak iltihaplanması gibi bazı durumlardır. Tanısı daha kolaydır. Tedavisi her zaman kolay olmayabilir. Bazı medikal tedaviler tartışmaya açıktır. Her zaman cerrahi müdahale gerekmeyebilir. Ama sonuçta uğultu çınlama hele ki atak sırasında seyrediyorsa bu net bir şekilde meniyer hastalıklarına tekabül eder. Bilinç kaybı varsa nörolojik santral beyinle ilgili hastalıklardır. Bilinçle ilgili bir hastalık varsa kulakla ilgili bir hastalık düşünmemek gerekir.

Herkes risk altında mıdır?
Evet. Özellikle aşırı yorulduğumuz dönemlerde hareket kabiliyetimizin bir süre kısıtlı kalmasından sonra aniden harekete başladığımız dönemleri düşündüğümüzde hepimiz risk altındayız. Araçlarda kaza olmasa bile risk altındayız. Bu insan olmamızın fizyolojik bir sonucu ama daha çok risk altında olmak yaş ile alakalı. Yaşın ilerlemesiyle damar sisteminin yıpranması çok önemli. Bu bağlamda da sigara içmek, kolesterol yükselten ya da damar sertlikleri olan kişiler daha risk altında. Bunun dışında bir de genetik potansiyel var. Yaklaşık toplumda %1-10 arasında yaş grubuna göre değişen sıklıkta baş dönmesi görülmekte. Bunların da onda biri kalıcı hale gelir.

Hepimizin yorgun olduğumuz anda, yataktan doğrulduğumuz anda, ummadığımız bir anda baş dönmesi olabilir. Bu devamlı olursa veya başlangıçta çok şiddetli devamında soğuk terleme, korku hissi, kulakta çınlama, görme ya da bilinç kaybı çıkıyorsa doktora başvurmak gerekir. Her halükarda başı dönen herkesin doktora gitmesinde fayda var.

Yaştan dolayı, aktivite kısıtlılığından dolayı hareketlerin yetersizliği yüzünden, damar problemleri yüzünden vücudun iyileştirmesi yeterli olmadığı için hasta iki arada kalıyor. Biraz dengeli biraz dengesiz ara pozisyonda kalıyor. Bazen bu hekimin yetersizliği, hekimin dikkatsizliği, hastanın yanlış yönlendirmesi belki de hastanın sabit durmayıp sürekli hekim değiştirmesi ile kristalleri oynamış bir millet olarak gözükebiliyoruz ama hepimizin kristalleri belli oranda yerinde duruyor.