Canan Karatay: Zeytin ve zeytinyağı anne sütü kadar önemli

0
1477
Canan Karatay: Zeytin Ve Zeytinyağı Anne Sütü Kadar önemli _5

Bursa’nın Gemlik İçesi’nde düzenlenen Uluslar Arası Zeytin Festivali için yapılan panelde söz alan Prof. Dr. Canan Karatay zeytin ve zeytinyağının anne sütü kadar değerli olduğunu belirtti.

Zeytin’i ‘altın’, zeytinyağını ise ‘altınsuyu’ na benzeten Prof. Dr. Karatay, zeytin dostu olarak bilinmek istediğini belirterek paneldeki dinleyicilere zeytin ve zeytinyağının faydaları konusunda bilgi verdi.

‘ZEYTİN AĞACI ÜLKEYİ AYAKTA TUTAR’

Dünyada çoğu ülkenin kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Prof. Dr. Canan Karatay, bir zeytin ağacının yaklaşık 2 bin yıl yaşadığına vurgu yaparak zeytin ağaçlarının kesilmemesi gerektiğini vurguladı. Karatay ayrıca bir ülkenin zeytin ağaçlarına sahip olduğu sürece ayakta kalmayı sürdereceğini belirtti.

Panel bitiminde zeytin bahçelerini gezen Canan Karatay dalından topladığı zeytinleri yedi ve elinde bulunan zeytini ezerek yüzüne sürdü.Zeytinin anne sütü kadar değerli bir ürün olduğunu curgulayan Karatay bunun yanında zeytinin cildi gençleştirme konusunda da önemli ölçüde etkili olduğunu belirtti.

ÜLSERİ TEDAVİ EDİYOR

Prof. Dr. Karatay, çok güçlü bir antioksidan ve antibakteriyel olan zeytinyağının ülseri tedavi edici etkisi olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:

”Midede doğal olarak bulunan 11 kötü bakterinin en az 8’ini yok ediyor. 20 tane zeytinde 100 kalori bulunuyor. Omega 9 açısından da çok zengin. Anne sütü kadar önemli. Gemlik’ten tüm Türkiye’ye öneride bulunuyorum. Her doğan çocuk adına bir zeytin fidanı dikin.”

Canan Karatay kimdir ?

1972 yılında İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniği’nde iç hastalıkları uzmanlık eğitimini tamamladı. İngiliz hükümeti bursu ile Liverpool Regional Cardiac Center’da kardiyoloji alanında uzmanlık eğitimine başladı. 1974-1976 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniği’nde baş asistan olarak çalıştı.

Bu sırada Türkiye’de bir kardiyolog olarak (cerrahi yardım almaksızın) bir ilki gerçekleştirdi. Kalıcı ve geçici kalp pili implantasyonu tekniğini başarıyla uyguladı. Koroner Yoğun Bakım’da ‘Vena Subklavya Ponksiyon’ tekniğini yerleştirdi.

1976-1978 yılları arasında, Güney Afrika Cape Town Üniversitesi Groote Schuur Hastanesi’nde, dünyada ilk kez kalp nakli ameliyatını gerçekleştirmiş olan Christian Barnarnd’ın ekibinde çalıştı. Doçentlik tezini kalp nakli yapılmış hastalar üzerinde gerçekleştirdi. 1979 yılında doçent oldu.

İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’nde, Cape Town’da eğitimini görmüş olduğu (şu anda ülkemizde yaygın bir şekilde uygulanmakta olan) ‘femoral arter’ yolu kullanılarak yapılan koroner anjiyografi tekniğini (Judgkin tekniği) yine ilk kez ülkemizde uyguladı ve bu uygulamayı ülkemize yerleştirdi. 1987-1995 yılları arasında State University of New York Health Science’de kalp hastalıkları alanlarında araştırmalar yaptı.
1995-1997 yılları arasında Gaziantep ve İstanbul’daki birçok özel hastanede, ‘koroner yoğun bakım’ ve ‘koroner anjiyografi laboratuvarları’nı kurdu.

1997-2002 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, 2002-2006 yılları arasında da Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı.

2006-2010 yılları arasında Türkiye’de ilk ve tek sağlık üniversitesi olan İstanbul Bilim Üniversitesi’nde rektörlük yaptı. Halen İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Ana Bilim Dalları’nda öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.
M. Canan Efendigil Karatay, Ali Başak Karatay ile evlidir. Çiftin Mehmet Rahmi Karatay adında bir oğulları bulunmaktadır.