Düzenli uykuyu sağlığımızın en sadık dostudur!

0
1354

Geç saatlere kadar uykusuz kalmayı belki seviyoruz. Ama bir de durumu sağlık yönünden değerlendirmeliyiz. Çünkü düzenli ve verimli bir uyku sağlıklı vücut, dinç bir beyin ve güzel bir cildin de anahtarıdır..

Uykuyu kim sevmez ki… Her sabah işe gitmek için kendimizi zor atarız yataktan. ‘Beş dakika kadar daha’ cümlesini en az 5 kez içimizden geçiririz. Sonra bir bakmışız ki, uyuya kalmışız ve işe yetişmek için apar topar hazırlanıyoruz. Öte yandan kimileri de gece geç saatlere kadar oturup iş güçle haşır neşir olur. Kabul yaratıcılık gece daha fazla kendini gösterir. Şehrin kuru gürültüsünden kaçmak için gece çalışmasını seven çok fazla insan vardır. Fakat gerçek şu ki, düzenli ve verimli bir uyku sağlıklı vücut, dinç bir beyin ve güzel bir cildin de anahtarıdır.

Peki acaba hangi faktörler bizi düzenli bir uykuya iter. Geç yatmanın doğurduğu olumsuz faktörler nelerdir, gelin bir bakalım.

  • Gece yemek isteği artar

Yapılan araştırmalara göre gece geç saatlere kadar oturan kişilerin daha fazla yemek yeme isteği olduğu gözlemlenmiştir. Bu da daha fazla kalori alınımına sebep olur. Düzenli beslenmek ise sağlıklı ve ideal vücudun en önemli unsurudur.

  • Uykusuzluk yaşamı kısaltır

Düzensiz uyku, sadece kilo alınımını artırmaz aynı zamanda da sağlıksız bir hayatında oluşmasına sebep olur. Araştırmalara göre, günde en az 5 saat uyuyan kadınların ömrü düzenli uyuyan kadınlara göre daha azdır.

  • Metabolizmayı etkiler

Zayıflamanın önemli faktörlerinden biri de düzenli uykudur. Çünkü sağlıksız uyku süreci metabolizmayı yavaşlatır ve bu yüzden de kilo vermek zorlaşır. Gece ne kadar erken yatarsak metabolizmamız da o kadar düzene girer.

  • Beyine zarar verir

Uzmanlara, kronik uyku problemi çekenlerin beyin hücrelerinde yavaşlama görüldüğünü belirtiyor. Bu durum da hayatsal fansiyonlarımızı etkileyen olumsuz bir faktördür.

5-  Hipertansiyon riski

Yapılan bir araştırmaya göre, 5 yıl boyunca her gün en az bir saat eksik uyuyan bir kişinin  hipertansiyon riskine yakalanmasının daha fazla olduğu yönündedir.

  • Hastalıklara davetiye çıkarır

Düzensiz bir uyku vücut direncini de düşürür. Bu yüzden de bir takım hastalıklara yakalanma riski artar.

  • Hafızayı olumsuz etkiler

Düzensiz ve az uyku, hafızamızı olumsuz etkiler. Gece boyunca yaratıcılık artarken kısa süreli hafıza kabına da yol açar.

  • Egzersizleri azaltır

Gece yaşamak aynı zamanda düzenli spor yapma olasılığını da azaltır. Böylece zayıflamak isteyenlerin umudunu kırar.

  • Huysuzluğun olmasını sağlar

Araştırmalara göre, düzensiz uyku sinir sistemine de olumsuz etkiler. Bu yüzden uykusuz kalan insanlarda asabi ve huysuz bir ruh halinin ortaya çıkması kaçınılmazdır.

      9 – Cildi olumsuz etkiler

Verimli bir gece uykusu sağlıklı ve pürüzsüz cilt için çok önemlidir. Bunu sebebi ise, gece boyunca cilt hücreleri yenilenir.  Öte yandan geç saatlere kadar ayakta kalmak cilt sorunlarının da oluşmasını sağlar.